فواید ازن
فواید ازن در نگهداری از میوه و سبزیجات
نگهداری و افزایش زمان ماندگاری محصولات غذایی همواره یکی از دغدغه های تولید کنندگان در سطح جهان می باشد. طبق مقاله منتشر شده ای از سازمان محیط زیست , استفاده از اکسیژن فعال به منظور ضد عفونی میوه ها, سبزیجات و گوشت, نیاز به استفاده از هر گونه ضد عفونی کننده ثانویه ای را منتفی مینماید. کاربرد اکسیژن فعال در عمل آوری و نگهداری مواد غذایی سبب ایمنی آنها در کلیه مراحل, از به عمل آوری تا مصرف می گردد.میکرو ارگانیسم های خاک, سبزیجات را در سطح وسیعی آلوده می کنند. میوه ها توسط باکتریها، هاگ ها, قارچها, اسپورهای منتشر شونده از طریق هوا, باکتریهای منتشر شونده توسط هسته قطرهDroplet nuclei , ذرات گرد و غبار و دست افرادی که در چیدن ، بسته بندی و توزیع دخالت دارند ، آلوده می شوند. طبق آزمایشات متخصصین بیشتر میکرو ارگانیسم هایی همراه با میوه ها و سبزیجات مانند باکتریهای اسید
لاکتیک،Coryneform, Pseudowonads, Xanthamonad, Micrococci و بسیاری از قارچها وColiform بی خطرند اما نقش مهمی در فساد آنها دارند. میوه ها و سبزیجاتی که دارای بافت نرمی هستند خیلی زودتر توسط باکتریها از بین می روند و میوه های ترش محیط مناسبی برای تکثیر قارچها هستند. گاز اکسیژن فعال یک میکروب کش و ضدعفونی کننده بسیار موثر است که به سرعت جمعیت میکرو ارگانیسمهای ذکر شده و نیز نسل جدید میکرو ارگانیسمها مانند Listeria و یا نژادهای بدخیم Escherichia coli ، ویروسهای بیماری زا ، کپک های قارچی، تخم انگلها و Amoebocytes کاهش می دهد. در شکلهای زیر بخوبی مشاهده می شودکه استفاده از گاز اکسیژن فعال در شستشو و بسته بندی سبزیجات و میوه ها تا چه حد سبب افزایش کیفیت محصول و زمان ماندگاری آنها شده است.
برخی مزایای استفاده از ازن در میوه و سبزیجات
- ضدعفونی سبزیجات و میوهها
ازن با از بین بردن آلودگیهای موجود بر روی میوه و سبزیجات موجب ضد عفونی کامل محصولات میشود و باعث حذف کامل دیگر مواد شیمیایی پر خطر جهت این امر میگردد.
- افزایش طول عمر سبزیجات و میوهها
میوه و سبزیجات که در حال رسیدن هستند گاز اتیلن از خود متساعد میکنند و این گاز دوباره توسط خودشان استنشاق شده و سوخت و ساز آنها را افزایش میدهد که این امر سبب پیر شدن محصول میشود. ازن با واکنشی که با این گاز انجام میدهد باعث از بین رفتن اتیلن و در نهایت از بین رفتن اثر آن شده و موجب افزایش ماندگاری میوه و سبزیجات و افزایش زمان طراوت و شادابی آن میگردد.
- کاهش باکتریها، هاگها و قارچهای منتشر شونده از طریق هوا
ازن به صورت گاز در هوا با این میکرو ارگانیسمها واکنش داده، آنها را اکسید کرده و از بین میبرد. اگر هوای محیط تولید، سالم و عاری از آلودگی باشد، محصولات تولیدی نیز با مشکلات آلودگی مواجه نخواهند شد.
- کاهش باکتریها، هاگها و قارچهای منتشر شونده از طریق آب
ازن تزریق شده در آب با این میکرو ارگانیسمها واکنش داده، آنها را اکسید کرده و از بین میبرد
- کاهش میزان ضایعات و فساد میوه و سبزیجات
به طور کلی باید گفت فساد سبزیجات در نتیجهی عوامل فیزیکی، واکنشهای آنزیمی، واکنشهای میکروبی و یا ترکیبی از این عوامل است. فساد میکروبی میتواند ناشی از میکروبهای گیاه و میکروبهای ساپروفیت(گندزا) باشد که برخی از فساد سبزیحات را به صورت نرم شدن ریشه و یا به صورت لکه دار شدن برگ سبزیها، کپک آبی رنگ و کپک کرک دار که خود را به صورت تودههای پشمی سفید رنگ نشان میدهد، مشاهده میکنیم. علاوه بر این موارد فساد قارچی سبزیجات است که باعث آبکی و نرم شدن سبزیجات میشود. ازن محلول در آب با از بین بردن این میکروبها میزان ضایعات و فساد میوه و سبزیجات را کاهش میدهد.
- از بین بردن کپکهای قارچی و تخم انگلها
- کاهش محیط رشد میکروارگانیسمها
- عدم تغییر طعم و مزه ، رنگ و بوی محصولات
ازن به دلیل نیمه عمر کوتاهی که دارد (با توجه به دمای محیط از 12 تا 20 دقیقه) تبدیل به اکسیژن میشود و بر خلاف کلر هیچ بو، طعم یا مزهای بر روی محصولات بجای نمیگذارد.
- از بین بردن آلودگیهای شیمیایی ناشی از سموم دفع آفات نباتی و آفت کشها
ازن آلودگیهای شیمیایی موجود در سطح میوه و سبزیجات را که از مزارع پرورش باقیماندهاند، کاملا از بین میبرد.
- عدم جایگذاری مواد شیمیایی مضر
ازن بعد از واکنش هیچ ماده مضر شیمیایی به جای نمیگذارد و مانند کلر محصولات جانبی خطرناک تولید نمیکند
- ۹۳/۱۲/۱۸